Weetjes

Turkse thee
Wist je dat Turkije het hoogste theeconsumptie per persoon ter wereld heeft? Turkse mensen drinken dagelijks enorme hoeveelheden thee, vooral çay, een sterk gebrouwen zwarte thee die geserveerd wordt in kleine, tulipvormige glazen. Het is een essentieel onderdeel van de Turkse cultuur en wordt op bijna elk moment van de dag gedronken, vaak in gezelschap van vrienden of familie!
Wist je dat Turkije een van de weinige landen is die een nationale thee heeft? De Turkse thee is een van de populairste drankjes in het land en wordt overal gedronken, van markten tot huizen!
Rondo Alla Turca- Mozart
Wist je dat het beroemde stuk "Rondo alla Turca" van Mozart verwijst naar de muziek van het Ottomaanse leger? De naam "alla turca" betekent "in Turkse stijl", en het stuk is geïnspireerd door de exotische ritmes en percussie die typisch waren voor Turkse militaire muziek in de 18e eeuw. Mozart gebruikte deze invloeden om een levendig en energiek deuntje te creëren dat vandaag de dag nog steeds wereldwijd geliefd is!

Tulpen (Lale)
Wist je dat de Tulpen oorspronkelijk uit Turkije komen? Hoewel we ze vaak associëren met Nederland, waren het de Turken die deze bloemen eeuwen geleden naar Europa brachten!
Türkiye
Wist je dat het land niet langer "Turkey" wordt genoemd, maar "Türkiye"? Sinds 2021 heeft Turkije officieel de Engelse naam veranderd naar "Türkiye", om de eigen taal en identiteit beter te weerspiegelen.


Vrouwenrechten
Wist je dat Turkije een van de eerste landen was die vrouwen stemrecht gaf? Dit gebeurde al in 1934, eerder dan in veel Europese landen en de Verenigde Staten!
Kibrus (Cyprus)
Wist je dat Cyprus deels bij Turkije hoort? Cyprus is een eiland in de Middellandse Zee dat politiek verdeeld is. Het zuidelijke deel van Cyprus is de Republiek Cyprus, die wordt erkend door de meeste landen. Het noorden van het eiland, dat zich na de Turkse inval van 1974 afscheidde, wordt bestuurd door de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend.


Veni, Vidi, Vici
Wist je dat de beroemde uitspraak "Veni, Vidi, Vici" van Julius Caesar vermoedelijk in Turkije werd gedaan? De Latijnse uitdrukking, die betekent "Ik kwam, ik zag, ik overwon", werd door Caesar gebruikt na zijn snelle overwinning op de Pharnaces II van Pontus in de Slag bij Zela in 47 v.Chr. Deze gebeurtenis vond plaats in de regio die nu deel uitmaakt van noordoost-Turkije. Het is een van de beroemdste uitspraken uit de Romeinse geschiedenis!
Geen vliegende Hollander maar een Vliegende TURK
Wist je dat de eerste mens die kon vliegen uit Turkije kwam? In de 17e eeuw vloog Hezarfen Ahmet Çelebi over de Bosporus met door hemzelf gemaakte vleugels. Helaas duurde zijn vlucht niet lang en stortte hij al snel neer, maar het blijft een indrukwekkend moment in de geschiedenis van de luchtvaart! Hezarfen wordt vaak gezien als een pionier van de luchtvaart in de vroege geschiedenis.

De enige echte Sinterklaas
Wist je dat Sinterklaas niet uit Spanje, maar uit Turkije komt? De echte Sinterklaas, Saint Nicholas, was een bisschop uit Myra, in het huidige Turkije. Hij stond bekend om zijn goede daden, vooral het helpen van armen en kinderen. Zijn feestdag, Sint-Nicolaas, wordt op 6 december gevierd. De traditie van Sinterklaas in Nederland en België heeft echter de verbinding met Spanje, maar zijn oorsprong ligt in Turkije!

Turkse koffie
Wist je dat Turkse koffie oorspronkelijk niet uit Turkije komt, maar uit Ethiopië? Het werd echter via Istanbul naar Europa gebracht in de 16e eeuw door de Ottomanen, die het koffieritueel verfijnden en het verder verspreidden. De beroemde Turkse koffie wordt gezet door de gemalen koffie samen met water en suiker in een cezve (een traditioneel koperen potje) te koken, zonder filter, wat zorgt voor de rijke en volle smaak. Dus, dankzij de Turken kunnen we genieten van koffie zoals we die vandaag de dag kennen! Het wordt geserveerd met een glas water en een Turks fruit!
Pamukkale
Wist je dat in Pamukkale, Turkije, de natuur zelf een adembenemend wit "katoenen kasteel" heeft gevormd? De thermale bronnen creëren witte kalkterrassen die eruitzien als een surrealistisch landschap!


Ağrı Dağı (berg Ararat)
Het hoogste punt van Turkije: Het hoogste punt van Turkije is de berg Ararat, met een hoogte van 5.137 meter. Volgens de Bijbel zou de ark van Noach daar zijn geland.
Ankara
Wist je dat niet Istanbul, maar Ankara de hoofdstad van Turkije is? Veel mensen denken dat Istanbul de hoofdstad is, waarschijnlijk omdat het de grootste stad van Turkije is en wereldwijd bekend staat. Maar in werkelijkheid is Ankara de administratieve en politieke hoofdstad van Turkije sinds 1923, toen het werd gekozen door Mustafa Kemal Atatürk om het land te moderniseren.


Gevrek (simit)
Wist je dat in de Egeïsche regio van Turkije, simit vaak gevrek wordt genoemd? Hoewel het gebak overal in Turkije bekend is als simit, gebruiken mensen in de Egeïsche regio deze andere naam voor hetzelfde lekkere, sesambedekte brood. Het is een voorbeeld van de regionale variaties die de Turkse cultuur zo interessant maken!
Çiğdem (zonnebloemenpitten)
Wist je dat in de Egeïsche regio van Turkije çiğdem wordt gebruikt om zonnebloempitten aan te duiden, terwijl in de rest van Turkije de term ayçekirdeği gebruikelijker is? Çiğdem is een veelgebruikte naam voor de pitten in deze regio, en het wordt vaak gegeten als snack, vooral tijdens sociale gelegenheden. Het is een leuk voorbeeld van de regionale variaties in de Turkse taal!


Incir (vijgen)
Wist je dat vijgen oorspronkelljk uit Turkije komen en dat het land wereldwijd de grootste producent en exporteur van vijgen is? Vooral de regio Aydin staat bekend om de hoogste kwaliteit vijgen, zoals de beroemde "Aydin-incir", die over de hele wereld geliefd zijn. Deze vijgen worden niet alleen vers gegeten, maar ook vaak gedroogd geëxporteerd en staan bekend om hun rijke smaak en voedingswaarde.
Wist je ook dat je de schil van verse vijgen eigenlijk moet schillen? Veel mensen weten dit niet en eten de vijg met schil, terwijl het net als een banaan is - je eet het vruchtvlees, niet de schill De schil kan bitter of stug zijn, terwijl het sappige binnenste juist heerlijk zoet is.
Bosphorusbrug
Wist je dat de beroemde Bosphorusbrug in Istanbul de twee continenten Europa en Azië met elkaar verbindt? Het is een van de weinige bruggen ter wereld die over twee continenten heen slingert!


Sultan Ahmet Moskee
Wist je dat de beroemde blauwe moskee in Istanbul officieel de Sultan Ahmet Moskee heet? Het staat bekend om zijn indrukwekkende blauwe tegels, die een uniek patroon vormen en de moskee zijn iconische naam geven!
Hazelnoten
Wist je dat Turkije de grootste producent van hazelnoten ter wereld is? Deze heerlijke nootjes worden wereldwijd geëxporteerd en gebruikt in allerlei lekkernijen, van chocolade tot gebak!
Wist je dat zonder Turkije geen Nutella zou zijn? Turkije is wereldwijd de grootste producent van hazelnoten, goed voor bijna driekwart van de hazelnoten wereldwijd! Merken zoals Nutella zijn dus enorm afhankelijk van Turkse hazelnoten. In 2014 kwam de productie van Nutella zelfs in de problemen toen de oogst in Turkije mislukte. Gelukkig voor de chocoladeliefhebbers is de productie weer op gang gekomen!


Kangal
Wist je dat de Kangal de eerste rashond uit Turkije is? Deze indrukwekkende herdershond komt oorspronkelijk uit het Anatolisch hooggebergte. Het woord Kangal betekent letterlijk "oerhond",